Je werkdruk verminderen. Vaker nee zeggen. Meer tijd besteden aan je dierbaren. Gezonder eten. Meer bewegen. Veel mensen willen iets veranderen aan zichzelf. Aan hoe ze leven. Aan de manier waarop ze werken. En in 2025 moet het echt gebeuren. Voor de zoveelste keer.
Maar het achterlaten van oude gedragspatronen en het ontwikkelen van nieuwe routines is moeilijk. En het aanbod aan tips en lessen op dit gebied is zo overweldigend, dat je soms maar liever gewoon zelf wat gaat rommelen.
Daarom twee eenvoudige handreikingen. Om gewoon weer opnieuw te beginnen met het aanbrengen van kleine of grote verbeteringen in jouw leven.
1. Maak de verandering zo klein mogelijk
Omdat we meestal te lang wachten met veranderingen die goed voor ons zijn, willen we – als het dan eindelijk echt gaat gebeuren – gelijk teveel kilo’s afvallen of 3 dagdelen vrij plannen om aan ons team en bedrijf te werken.
Effectiever is om het eenvoudig te houden. Door je iets voor te nemen dat je nu al kunt (en misschien af en toe al doet). Iets waar je nu ook al gemotiveerd voor bent (omdat je zelf hebt ervaren dat het werkt). Iets dat je nu al in je huidige omgeving gewoon kunt uitvoeren.
Oftewel: begin je verandering met kleine, gemakkelijke acties. Stapjes waarvan je zeker weet: dat gaat lukken. Sta niet meteen een uur eerder op om te gaan sporten. Maar sta vijf minuten eerder op en besteed die aan beweging die je plezierig vindt. Doe er een week later nog eens vijf minuten bij. En de week daarna weer.
Jouw brein is dol op gemak. Het geniet er bovendien van wanneer dingen lukken. Dus maak daar gebruik van en je vergroot de kans op een geslaagde verandering om zo je doel te bereiken.
2. Voel je ongemakkelijk bij je ongemak
Hoezeer je ook je best doet om zo snel mogelijk te veranderen, het levert altijd enig ongemak op. Of je nu voor het eerst probeert echt het los te laten in je team, of een aantrekkelijke klus afwijst omdat je je agenda dit jaar niet te vol wilt proppen. Onzekerheid, twijfel, en ongemak horen erbij.
Ongemak bewijst dat je leert… alleen wie nooit iets leert, wie nooit iets verandert, ervaart geen ongemak.
Langdurig vrijwillig ongemak verdragen, dat ligt nu eenmaal niet in onze aard. En een verandering volledig vrij van ongemak, die is doorgaans niet de moeite waard. Het doel van The LiveLab is teams en leiders succesvol maken. We helpen bij organisatie-uitdagingen, op welke manier dan ook. Je kunt dan denken aan groeiambitie, arbeidsmarktkrapte, samenwerking, brandjes blussen.
Dat begint altijd bij een leider. Ondernemers, managers, directieleden, noem maar op. Die leider heeft een visie, maar nog niet (alle) skills om daar te komen. Die visie heeft onze volledige focus. We koppelen hem aan een ervaren mentor. Samen bepalen ze waar knelpunten zitten en vervolgens komen we met een plan om deze te verbeteren. Geen trucjes, maar op een manier die passend is. Dat kan gaan over 1-op-1 begeleiding, het trainen van specifieke vaardigheden en het bouwen van een functionerend team. We doen wat nodig is. Soms mist er bijvoorbeeld een specifieke rol, dan halen we die uit onze pool van gespecialiseerde interims. Het doel is dat ze in control zijn. Het moeiteloos voelt en jouw ongemak verdwijnt.. en jij en je team de doelen behaalt. En dat ze een impact en resultaat maken die de boeken in kan.
Over de auteur
Directeur The LiveLab Company; Team -en organisatieontwikkelaar, die vorm geeft aan optimale team en passend leiderschap