De nummer 1 reden dat het niet lukt om te veranderen en je team mee te krijgen in je plannen, dat ben jij!
Met een nieuw jaar in zicht komen ook de goede voornemens. Geplande veranderingen in ons gedrag die goed voor ons zijn. Grote kans dat jij ook van die ambitieuze voornemens hebt opgesteld voor jezelf en misschien ook wel voor jouw team. Toch blijkt volhouden lastig. Hoe komt dat eigenlijk?
Dé nummer 1 reden
Als we dat nu eens wisten, dan zouden we er ook écht iets aan kunnen doen, hoor ik je denken. Het antwoord is vrij simpel. De oplossing des te moeilijker. De nummer 1 reden dat het niet lukt om te veranderen, dat ben jij. Nee niet jij als persoon, maar jij als mens. Mensen en hun gedrag zijn de belangrijkste reden waarom organisaties falen om veranderingen door te voeren.
Gedrag van mensen
Veel veranderingen richten zich op het veranderen van ons gedrag en doen een beroep op ons bewuste gedrag. Echter bepaalt dit slechts voor 1% ons dagelijks handelen. Meer dan 99% van wat wij doen, wordt bepaald door ons onderbewustzijn. Volgens Freud is het menselijke brein vergelijkbaar met een ijsberg (zie onderstaand ijsbergmodel). Dat is dus ook de belangrijkste reden waarom veranderen vaak zo moeilijk is. We proberen door middel van hard werken en motivatie ons bewustzijn te veranderen. Er geen rekening mee houdende dat ons onderbewustzijn ons vaak niet helpt (of zelfs tegenwerkt).
Patronen doorbreken
Het gaat mis bij de manier waarop een goed voornemen, doel of ambitie wordt geformuleerd en uitgevoerd. Om een bepaald doel te kunnen bereiken of een dergelijk patroon in je organisatie te kunnen doorbreken, vergeten we bij de uitvoering van een plan vaak naar de werking van ons luie brein te kijken. Ons luie brein? Ja zeker, van origine is jouw brein liever lui dan moe. Niet omdat het jou wil tegenwerken, maar omdat het op deze manier energie bespaart. Het grootste gedeelte van ons gedrag bestaat dan ook uit routinematige handelingen, waarmee ons brein energie bespaart. Deze routinematige handelingen behoren tot de 99% procent van de bovenstaande ijsberg en voeren we zonder al te veel bewustzijn uit. Onder andere jouw enigszins luie brein zorgt er dus voor dat het lastig is om patronen te doorbreken. Jouw team heeft ook een lui brein met patronen….
Wil jij aan de slag met jouw gedrag of het gedrag van jouw team? Dat kan met The LiveLab Company.
Het doel van The LiveLab is om teams en leiders succesvol te maken.
Wij helpen bij organisatie-uitdagingen, veranderingen, in welke vorm dan ook. Dit begint altijd bij de leider—ondernemers, managers, directieleden, enzovoort—die een visie heeft, en ook graag het luie brein wil trainen, maar misschien nog niet over de vaardigheden beschikt om die visie te realiseren. We koppelen deze leider aan een ervaren mentor. Samen identificeren ze knelpunten en ontwikkelen ze een plan om deze aan te pakken. Geen standaardoplossingen, maar maatwerk dat bij jullie past. Dit kan gaan om 1-op-1 begeleiding, het trainen van specifieke vaardigheden, of het opbouwen van een goed functionerend team. Soms ontbreekt er een specifieke rol, en dan vullen wij dat aan met gespecialiseerde interims uit onze pool.
Het uiteindelijke doel is dat jullie in control zijn, dat alles moeiteloos verloopt, dat het team zijn doelen behaalt, en dat jullie een impact maken die blijft.
Over de auteur
Ervaren manager/directeur, die vorm geeft aan optimale teams en passend leiderschap