Herinner je je die woorden van je ouders? Misschien brachten ze je destijds tot razernij, maar… wat als er een kern van waarheid in zit? Kun je jezelf echt motiveren om iets te doen dat niet leuk, spannend of zelfs ronduit vervelend is? Het antwoord is: ja! Maar de sleutel ligt in slimme technieken die je helpen om tijdelijk je innerlijke motor aan te zetten. Klaar voor een game-changing aanpak? Hier zijn drie strategieën die je kunnen helpen:
- Lichaamshouding: Zet je lichaam in als power tool
Wist je dat je houding je emoties en gedrag kan sturen? Sta eens wijdbeens, je borst vooruit en je hoofd omhoog. Dit noemen we een ‘power pose’. Onderzoek laat zien dat je hierdoor een beetje moed en zelfvertrouwen kunt aanwakkeren. En het omgekeerde? Een ingekrompen houding met gekruiste armen kan je juist kleiner laten voelen, fysiek én mentaal.
De les? Wie zich machtiger wil voelen en dapperder wil handelen, doet er goed aan om letterlijk ruimte in te nemen. Je hoeft geen superheld te spelen, maar zelfs een kleine aanpassing in je houding kan al het verschil maken.
- Zelfspraak: Word je eigen cheerleader
Soms moet je even je eigen coach zijn. Hardop tegen jezelf zeggen: “Ik kan dit!” is niet voor niets een truc die topsporters vaak gebruiken. Vooral wanneer je voor een complexe taak staat, werkt het geven van heldere instructies aan jezelf verrassend goed.
En wat dacht je van affirmaties? Zinnen als “Ik ben sterk” of “Ik ben capabel” herhalen in je hoofd of hardop kan helpen om een positieve mindset te kweken. Het voelt misschien onwennig in het begin, maar het werkt. Je brein luistert namelijk naar wat je zegt.
- Visualisatie: Droom slim
Dagdromen over je einddoel lijkt misschien motiverend, maar onderzoek laat iets anders zien. Het fantaseren over hoe geweldig het is om je doel al te hebben bereikt, kan je motivatie juist saboteren. Waarom? Omdat je hersenen denken dat je er al bent.
Een betere aanpak? Visualiseer het proces. Stel je voor hoe je die stappen zet: het schrijven van dat verslag, de studie-uren voor je tentamen, of die spannende presentatie voorbereiden. Door het proces te zien, activeer je jezelf om in beweging te komen.
Maar wat als niets werkt?
Deze technieken kunnen een steuntje in de rug zijn, maar wat als je er geen energie voor hebt? Of als je ze al duizend keer hebt geprobeerd zonder resultaat? Dan is het tijd voor iets anders. Tijd om naar jezelf te kijken. Wat wil jij écht? Waar krijg je energie van? Wat past bij jou?
Bij The LiveLab geloven we niet in eindeloos moeten. Ons doel is dat het moeiteloos voelt. Dat je doet wat bij je past, zonder steeds nieuwe technieken te hoeven verzinnen. Wij helpen je die richting te vinden en concrete stappen te zetten. Zodat jij niet langer denkt: Ik moet zin maken. Maar voelt: Ik heb er zin in.
Over de auteur
Directeur The LiveLab Company; Team -en organisatieontwikkelaar, die vorm geeft aan optimale team en passend leiderschap